L’Ajuntament solsoní distingeix els quatre primers agents de la Policia Local en el trentè aniversari del cos
En reconeixement al compromís demostrat exercint la seva tasca dins la Policia Local de Solsona des del seu naixement, fa trenta anys, l’Ajuntament va lliurar dissabte una distinció als quatre primers agents, Jordi Berenguer, Marià Vendrell, Josep Maria Testagorda i Josep Alconchel, tres dels quals continuen en el cos. També es va tenir un record per a dos auxiliars que van formar part de la plantilla els primers mesos, Josep Lluís Tarifa i el desaparegut Josep Maria Barniol. Va ser en un acte institucional a la sala de plens, presidit per l’alcalde, David Rodríguez, i que va aconseguir reunir una quinzena de policies i expolicies.
A més de regidors, l’acte també va tenir la presència de l’exalcalde Jordi Riart i els exregidors de Governació Joan Serra i Josep Antoni Pelegrina –Josep Caelles va excusar la seva assistència–, així com representants dels Mossos d’Esquadra. Les famílies de les persones reconegudes van acabar de fer petita la sala més noble de l’Ajuntament.
La Policia Local de Solsona va crear-se el 1988 amb sis efectius, exactament la meitat que els actuals, per a una població de 6.600 habitants. Començava a treballar amb una taula i una cadira, i sense línia telefònica, a la planta baixa del consistori. El servei es cobria, fins aleshores, amb tres agutzils. Els primers patrullatges fins i tot es realitzaven amb cotxes particulars. Aviat es van traslladar al desaparegut edifici dels Escolapis, fins que fa vint anys, van inaugurar l’actual oficina, amb l’entrada principal al número 1 del carrer de la Regata.
Durant un temps, a principi dels anys noranta, la manca d’efectius, amb tan sols tres agents, va comportar treballar en unes condicions extremament esgotadores amb torns fins i tot de 24 hores, tal com va recordar l’alcalde en la seva intervenció.
El desplegament territorial dels Mossos d’Esquadra i la seva arribada a Solsona el 1998 va suposar un punt d’inflexió. Fins aleshores, la Policia Local assumia tot el pes de la seguretat ciutadana a la ciutat. A més, la presència de la policia de la Generalitat va alliberar la plantilla municipal d’una sèrie de tasques, entre les quals hi havia la custòdia del dipòsit de detinguts del partit judicial. Segons explica Marià Vendrell, cap durant molts anys, amb l’arribada dels Mossos la Policia Local va poder-se dedicar específicament al trànsit i a les primeres ordenances municipals.
Dissabte David Rodríguez també va destacar que “l’ampliació progressiva dels recursos per desenvolupar la seva feina és cabdal”. Per exemple, les armes i les armilles antibala, els vehicles, l’adhesió a la xarxa Rescat i al programari Sipcat... “Les màximes mesures de seguretat per a tots els agents ha de ser prioritària”.
El batlle també va tenir un record per a l’exalcalde Ramon Llumà, que va apostar per la creació del cos; i va posar de relleu l’aposta de l’exalcalde Jordi Riart per ampliar-ne la plantilla, conscient de la mancança d’agents, i del finat alcade Xavier Jounou, que també havia estat regidor de Governació. Igualment, es va fer esment del primer regidor de l’àrea, el també desaparegut Romà Salas, i dels que el van seguir després.
Evolució del servei i els llocs de treball
“Ha estat un honor i un privilegi poder treballar per al benestar dels solsonins, encara que no sempre hagi estat fàcil”, va expressar Marià Vendrell en el torn dels agraïments. “Mirant enrere ens adonem com han evolucionat la Policia Local, tant pel que fa al servei com als llocs de treball, en benefici de la ciutat”. Vendrell també va recordar els professionals i polítics que han escrit part d’aquestes tres dècades d’història, alguns dels quals ja no hi són. Als agents actuals, l’excap els va esperonar a continuar exercint la seva tasca “amb ambició i esperit de treball, fent-se garants dels drets i els deures de la ciutadania”.
Un cos de caire ‘més social i humà’
En l’acte institucional de commemoració d’aquest trentè aniversari també va intervenir l’actual cap de la Policia Local, Josep Garcia, per al qual “gràcies a l’essència aportada per aquells primers agents”, s’ha aconseguit que el cos sigui “una policia de caire més social i més humana” amb tots els actors amb qui es relaciona. A tots aquells que avui encara porten l’uniforme, Garcia els va animar a “seguir el mateix camí iniciat fa trenta anys”. “Amb naturalitat, sent nosaltres mateixos, mantenint-nos ferms amb les nostres conviccions, amb companyonia i ganes de continuar oferint a la ciutat de Solsona aquest servei que esdevé tan necessari”.